Zdravie na tanieri – repkový olej Flaviol

Oslnivé žlté lány repky olejnej sú v čase jej kvitnutia neprehliadnuteľné. Repka olejná je na našich poliach už desaťročia tradičnou plodinou, ktorá sa v súčasnosti pestuje najmä pre produkciu kvalitného potravinárskeho oleja. Repkový olej Flaviol má ideálny pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín a množstvo ďalších benefitov pre naše zdravie.

Repkový olej, by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Jeho nutričné benefity a vzácne zloženie ho predurčujú ku každodennému použitiu. Vďaka svojmu univerzálnemu využitiu dokáže byť neoddeliteľnou súčasťou mnohých pokrmov. A repkový olej dnes patrí naozaj k najpoužívanejším olejom.

Chuť a vôňa repkového oleja

 Repkový olej má neutrálnu chuť a vôňu. Nemení tým chuť a vôňu pripraveného jedla. Dokáže však ešte viac zvýrazniť chuť ostatných ingrediencií. Preto je to výborný pomocník nie len pri varení ale aj pri pečení sladkých pokrmov.

FLAVIOL REPKOVÝ OLEJ

Je lisovaný za studena fyzikálne rafinovaný bez pridania chemických látok. Má vysokú teplotu zadymenia – viac ako 240°C. To znamená, že má vyššiu odolnosť voči vysokým teplotám. Napríklad rafinovaný slnečnicový olej má teplotu zadymenia len 110°C. Preto s repkovým olejom môžeme v kľude tepelne upravovať jedlo a nemusíme sa báť, že stratí všetky prospešné látky, ktoré obsahuje. Môže sa využívať aj v studenej kuchyni.

FLAVIOL REPKOVÝ OLEJ PANENSKÝ

V studenej kuchyni je dobré použiť hlavne panenský olej. Je lisovaný za studena a vďaka tomu sa v oleji neznehodnotia rozpustné vitamíny, hlavne vitamín E. V repkovom oleji sa zachováva ideálny pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín a tým dokáže tromfnúť aj olivový olej.  Panenský repkový olej je vynikajúca voľba do šalátov aj vďaka svojej neutrálnej vôni a chuti, zvýrazní chuť zeleniny a ostatných ingrediencií.

FLAVIOL REPKOVO-REĎKVOVÝ OLEJ

Repkovo-reďkvový olej lisovaný za studena má spomedzi všetkých jedlých rastlinných olejov nielen najviac vitamínu E, ale aj najvýhodnejší pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín pre ľudský organizmus. Exkluzívny vyvážený pomer 1:1,98 pomáha znižovať riziko vzniku srdcových chorôb, chráni pred cukrovkou druhého typu, Alzheimerovou chorobou, ale aj pred slabnúcou činnosťou mozgu, spôsobenou starnutím. V porovnaní s ostatnými bežne používanými rastlinnými olejmi má najväčší obsah omega-3 mastných kyselín a to až 10-násobne vyšší ako olivový olej.

Do akých jedál môžeme použiť repkový olej?

  • Slaná tepelne upravovaná kuchyňa – či už sa chystáte variťpolievku, piecť mäso v rúre alebo vyprážať rezne, vo všetkých prípadoch môžete použiť repkový olej.
  • Sladké dobroty – pri pečení môžete nahradiť maslo a iné rastlinné tuky repkovým olejom. Chuť ingrediencií sa zvýrazní a môžete znížiť obsah nasýtených tukov až o polovicu. Skúste preto pri najbližšom pečení napríklad do bábovky pridať len repkový olej, možno nebudete cítiť zmenu v chuti, ale určite bude prospešnejšia pre vaše zdravie.
  • Studená kuchyňa–panenský repkový olejmôžeme pridať do šalátov, nátierok, majonéz či iných tepelne neupravovaných jedál. Vyskúšajte pridať do leja bylinky, chilli, cesnak alebo rôzne koreniny a pripravte si tak svoj originálny olej do šalátu. Podľa svojej vlastne chuťovej preferencie.

 

3 dôvody, prečo repkový olej:

  1. Bohatý zdroj omega-3 mastných kyselín

Repkový olej obsahuje vysoký podiel kyseliny linolénovej, patriacej do skupiny omega-3 mastných kyslín. Tá napomáha k udržiavaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi, ako aj k zdravému vývinu detí. Obsahom omega-3 pritom až 10-násobne prevyšuje olivový olej

  1. Vhodný do studenej i teplej kuchyne

Repkový olej je univerzálny. Vďaka tomu, že rafinovaný repkový olej má neutrálnu chuť i vôňu, sa výborne hodí do nátierok či šalátov, kde zvýrazňuje arómu byliniek a zeleniny. No zároveň je veľmi odolný aj voči vysokej teplote. Teplotná odolnosť oleja je totiž viac ako 240 stupňov celzia, vďaka čomu sa skvele hodí aj na vyprážanie.

  1. Cenný zdroj prospešných vitamínov

Okrem toho, že má repkový olej ideálny pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín, konkrétne 1:2, je tiež cenným zdrojom vitamínov E, A, D a K a rastlinných sterolov. Vďaka jeho výživovej hodnote je dokonca v Nemecku právom označovaný za najobľúbenejší jedlý olej.

Či už sa ideme pustiť do prípravy sladkých alebo slaných jedál, repkový olej nám vždy pomôže. Vďaka svojej neutrálnej chuti ho môžeme používať aj pri pečení koláčov. Pri vyprážaní sa nemusíme báť, vďaka vysokej teplote zadymenia, je bezpečný. Je to predsa len skvelý pomocník v kuchyni, ktorý nám pomôže pri každej príprave jedla.